Rozdíl mezi lepidlem AKRYLÁTOVÝM, HOTMELT a SOLVENT u lepících pásek

 

Často se mě ptáte, jaký je rozdíl mezi lepidly u lepících pásek, nebo proč vaše lepící páska nelepí, když se používá v nevytápěném skladu.

 

Už při nákupu lepící pásky musíte zvážit, v jakém prostředí se bude používat. Při zvolení nesprávného lepidla se může stát, že páska vůbec nepřilne k podkladu, popřípadě se během skladování odlepí. Kvůli tomu se pak zvýší spotřeba lepící pásky, což se projeví na ceně balného a v další řadě bude vznikat více odpadu, který vzniknout nemusí.

 

Rozlišujeme 3 základní typy lepidel. Nejvíce rozšířené je lepidlo AKRYLÁTOVÉ, dále se používá lepidlo typu HOTMELT a SOLVENT. Pojďme se na jednotlivé typy podívat detailněji.

 

AKRYLÁTOVÉ LEPIDLO

Nejčastěji používané lepidlo, které je nejvíce ekologické ze všech druhů lepidel na lepících páskách. Jedná se o akrylátovou disperzi na vodné bázi. Akrylátové lepidlo zůstává na lepící pásce a nemá snahu se oddělit od podkladové pásky. Oproti lepidlu HOTMELT a SOLVENT dojde k nejlepšímu přilnutí pásky k povrchu až po několika hodinách, ale životnost takového spojení je dlouhodobá.

Lepidlo také nevysychá a je stabilní při dlouhodobém vystavení UV záření. Limitní teplota pro aplikaci je 18 °C . Pod tuto teplotu už nemá páska dostatečnou přilnavost k povrchu. Avšak aplikovaná páska spolehlivě lepí při teplotách od 0 °C až do 60 °C. Lepicí páska je při odvíjení hlučná.

Další negativní vlastnost akrylátového lepidla je, že má menší lepivost na plastech typu HDPE, LDPE a PP. Na takové lepení se vyplatí použít lepidlo HOTMELT či SOLVENT.

Nabídka lepících pásek s lepidlem AKRYLÁTOVÝM ZDE.

 

HOTMELT LEPIDLO

Lepidlo je vyrobené ze syntetického kaučuku smíchaného s dalšími přísadami. Jak už název napovídá, lepidlo se zpracovává a nanáší na pásku v roztaveném stavu, a proto neobsahuje rozpouštědla.

Aplikovaná páska téměř okamžitě přilne k povrchu a takto vytvořený spoj je nerozebíratelný bez viditelného poškození krabice. Pásku s lepidlem HOTMELT můžeme používat i při nízkých teplotách, ale doporučuje se ji používat v rozmezí 10 °C až 20 °C. Aplikovaná páska ale spolehlivě lepí i v teplotách od 0 °C do 40 °C. Tyto pásky mají nižší odolnost proti UV záření. Hlučnost při odvíjení pásky je střední.

Nabídka lepících pásek s lepidlem HOTMELT ZDE.

 

SOLVENT LEPIDLO

Lepidlo je také vytvořeno ze syntetického kaučuku, ale oproti lepidlu HOTMELT jsou použité jiné přísady měnící vlastnosti a navíc také rozpouštědla, a proto je toto lepidlo nejméně ekologické. Tento typ lepidla byl první, který byl u lepících pásek používán.  Lepidlo má delší životnost, ale jeho odolnost při vystavení UV záření je nižší.

Počáteční lepivost je u této pásky nejlepší ze všech druhů lepidel. Lepidlo má doporučenou teplotu použití mezi 10 °C až 20 °C. Aplikovaná páska lepí ve velmi nízkých teplotách -30 °C až do vysokých teplot okolo 70 °C. Páska zůstává pevně přilnutá k podkladu a není možné ji beze stopy odlepit. Výhodou této pásky oproti jiným typům je to, že je při odvíjení tichá.

 

 

ODVÍJEČ LEPÍCÍ PÁSKY

Velmi užitečnou pomůckou při balení je ruční odvíječ lepící pásky. Páska je v něm umístěna tak, že po přiložení odvíječe k povrchu se páska ihned přilepí a tahem se aplikuje. Na odvíječi je umístěn také břit pro snadné odtržení. Sílu tahu lepící pásky lze měnit otočným regulátorem. Vložení pásky je rychlé a snadné.

 

 

Věřím, že Vás tento článek obohatil a při výběru pásky nešlápnete vedle. Pokud stále máte nějaké nejasnosti nebo otázky, napište nám.

Zpět do obchodu